هميشه لبهايتان چون گل محمدي، خندان باد گلخندان |
|||
جمعه 6 آبان 1390برچسب:كوسهلو,بازران,عظيم سرودلير,گلخندان,ازناو,همدان,فامنين,, :: 18:27 :: نويسنده : عظیم سرودلیر
زيبايي و استحکام اين بنا يادآور عظمت و استواري معماري ايران است. اين بنا با اينکه از توجه و دقت در حفظ و مرمت آن بيبهره بوده، از نظر ايستايي و استحکام قابل تأمل و بررسي است. در تزيينات آجرکاري آن، با آنکه اندک است، طرحهاي نو و بديع به چشم ميخورد. نوع پلان از نوع مقابر آرامگاهي چهارضلعي است، که فاقد تزيينات گچبري است. هيچگونه اثري از گچکاري و گچ در سطوح داخلي آن مشاهده نميشود. دقيقا مشخص نيست که آن را براي گچکاري و گچبري مهيا نموده باشند. همچنين بنا فاقد کتيبه خطي است، که بتوان به کمک آن زمان ساخت مقبره را دقيقا مشخص کرد.
موقعيت جغرافيايي روستاي ازناو
روستاي کوچک ازناو در بخش فامنين از استان همدان قرار گرفته است؛ روستايي در منطقه کوهستاني و سردسير که تعداد ساکنان آن پنجخانوار است؛ مذهبشان شيعه و زبانشان ترکي است، آب آشاميدني آن از قنات روستا، محصولاتش: غلات و لبنيات، شغل مردمانش زراعت و گلهداري، و راه آن شوسه است، رودخانه قرهچاي اراضي زراعتي اين ده را مشروب ميسازد(1).
موقعيت امامزاده عين ازناو
بناي اين امامزاده برفراز تپهاي طبيعي، در بخش جنوبشرقي روستاي ازناو، واقع شده است. ارتفاع تپه از زمينهاي اطراف (روستا) در حدود 40 متر است، که با تسطيح اندک سطح تپه، بناي امامزاده را روي آن ساختهاند. (تصوير شماره 1).
پلان بنا
اين بنـا داراي پـلان مربع شکـل، از نوع مقـابر چهارضلعي و يکطبقه است درگـاه ورودي آن رو بـه شمال دارد، ارتفـاع بناي آن از بيرون 70/12 و از داخل 20/12متـر است، ابعـاد هر يک از اضلاع آن از خارج 10متر، و از داخـل 5/6 در 5/6 متر اسـت. ضخامت ديوارهـا 80 تا 120 سانتيمتـر و در بعضـي قسمتهـاي آن به تنـاسب تا 160 سانتيمتر است. ديوار سمت غرب، به علت وجود راهپله، از بقيه بخشها از ضخامت بيشتري برخوردار است. (طرح شماره 1)
گنبد بنا
پلان مربع امامزاده با ترنبههايي به هشت ضلعي، و پس از آن توسط قوسهايي به شانزده ضلعي تبديل گرديده و سپس گنبد دو پوشه آن (دو پوسته پيوسته) شکل گرفته است.
پيل پاها
با اينکه استواري و استحکام بنا ناشي از ديوار محکم آن است، اما براي جلوگيري از رانش گنبد، از پيلپاهاي چسبيده به ديوار که تعداد آنها از بيرون 24 عدد و از داخل 16 عدد است، استفاده شده است. اين پيلپاها فاقد تزيينات گچبري است.
درگاه ورودي
درگاه ورودي بنا در ضلع شمالي آن قرار دارد. و از زمره بناهايي است که فاقد يک ايوان الحاقي و بيرونآمده از بناست که در ورودي در آن تعبيه شده است. چون نوعي از مقابر آرامگاهي مانند برج کاشانه بسطام و مقبره غازان (دوره ايلخاني)، (9) درگاه وروديشان در يک ايوان الحاقي تعبيه گرديده است. درگاه ورودي امامزاده ازناو در يک ضلع (شمالي) آن قرار گرفته است. به عبارت ديگر درگاه ورودي در ميان يک طاقنماي بزرگ که دو طاق کوچک در جناحين بهصورت قرينه، تعبيه گرديده است.
راه پله ورودي به پشت بام
در ضلع غربي ديوار عريض و مستحکم امامزاده از درون بنا، راهپلهاي آجري قرار دارد که داراي 15 پله است. کف متوسط پلهها 25 و عرض آنها 45 سانتيمتر است. دوتا پله در انتها به سمت راست گردش دارد، که دسترس به بالاي گنبد را آسانتر ميکند. راهيابي به پيرامون گنبد از طريق پلههاي مذکور امکانپذير است. و حاشيه (عرض) پيرامون گنبد 70 سانتيمتر است که دورتادور گنبد را فراگرفته است.
قوسها
نوع قوسهايي که طاقنماي درگاه ورودي و طاقنماهاي باريک و مرتفع حاشيه طاقنماي بزرگ را تشکيل ميدهند، از نوع قوس پنج او هفت (10) تند است. قوس طاقنماهاي داخلي و همچنين قوس ترنبهها و قوس راهپله به پشتبام، همه از نوع قوسهاي ياد شده است. (طرح شماره 4)
تزيينات وابسته به معماري
بهطور کلي، تزيينات در معماري اسلامي جزء لاينفکي از آن است. بر اين اساس کمتر بنايي را ميتوان يافت، که فاقد تزيين باشد. در بسياري از آثار معماري اسلامي ايران، تزيينات بر عناصر و جزييات معماري غلبه دارند؛ بهعنوان نمونه در نماي بيروني بناهايي مانند برجهاي خرقان در نزديکي قزوين (از دوره سلجوقي)، و مقبره پيرعلمدار در دامغان، تزيينات آجري متنوعي بهکار رفته است. در اين آثار متنوع نقشها و طرحها به حدي است که زبان در بيان و شرح آنها ناتوان و قاصر است.
ضريح چوبي
در وسط فضاي داخلي امامزاده عين، يک ضريح چوبي ساده و فاقد تزيينات قرار دارد، که بخشهايي از آن شکسته و از بين رفته است.
مصالح بنا
مصالح بهکار رفته در بنا، سنگ در ازاره و پيها و آجر در اندازه 5 در 25 در 25 سانتيمتر همراه با ملاط ساروج در بخش اصلي است. از اين آجرها در تزيينات آجري ساده قسمت بيروني بنا هم استفاده شده است.
سبک معماري و مقايسه با بناهاي ديگر
همانطوري که اشاره رفت، امامزاده ازناو از نوع مقابر چهارضلعي است که با بناهايي مانند:
وضعيت فعلي بنا
هنگام بازديد بنا در هشتم تيرم نظرات شما عزیزان:
باسلام خدمت استاد عزیز جناب آقای سرو دلیری جوابیه جنابعالی رادریافت نمودم وخیلی خوشحال شدم در مورد آدرس محل سکونت قم نیروگاه 20متری سید معصوم ک 11پ 4 وهیچ عکسی از پدر وپدر بزرگ مرحومم مانداریم اگر شما از سایر روستاییان منطقه پیشخور دریافت کردید ممنون شما میشوم که من هم داشته باشم باتشکر از شما از طرف ما مرقد باصفای امامرضا راهم ضیارت بفرمایید ومارااز دعای خویش محروم نفرمایید خداوند نگهدار شماوخانواده محترمتان باشد .
محمد حسن محمدی
![]() ساعت13:03---16 تير 1391
باعرض سلام وخسته نباشید خدمت جناب آقای حاج عظیم سرو دلیری درمورد روستای ازناو وجازبه های طبیعی آن عکسهاومطالب بیشتری ارایه بدهید ممنون میشم باتشکر
پاسخ: سلام آقاي محمدي من خوشحال شدم كه نظر شمارا خواندم. خدا رحمت كند هم پدرتانرا و هم پدر بزرگتانرا. پدر بزرگتان مرحوم ميرزا ابراهيم ازناوي اوِلين كسي بود كه بنده پيششان شاگردي كردم و هميشه هم به يادشان هستم و برايشان دعاي خير مي كنم. ايشان يك سال تشريف آوردند و ملّاي مكتب ما در كوسه لو بودند و بنده هو الفتّاح العليم و بخشي از قرآن مجيد را نزد ايشان يادگرفتم. ايشان مردي بودند بسيار با تقوا و سليم النّفس و اهل دانش و معرفت. تا جايي كه بنده خبر دارم پدر ايشان نيز ملّا بوده اند. بهتر است خود شما هم از قديمي ها تحقيق كنيد و اطّلاعات بيشتري در رابطه با ايشان براي ما ارسال كنيد تا در وبلاك بگذاريد. بنده نام ايشانرا هم در كتاب قيزيل داغلار ذكر كرده ام كه انشاءالله در اين دنيا نيز نامشان ماندگار شود. اگر شما اطلاعات بيشتري در رابطه با خودتان براي ما بفرستيد و بفرماييد كه الأن در كجا سكونت داريد من بهتر مي توانم در رابطه با تهيّهي كتاب قيزيل داغلار راهنمايي كنم. اگر عكسي از مرحوم پدر بزرگتان بتوانيد اسكن و ارسال كنيد بسيار ممنون خواهيم شد. منتظر پاسختان هستيم- خدا حافظ
مسعوداروجی (بازران)
باعرض سلام خدمت شماوتمام همشهری هاکمال تشکر رادارم ازشما ودوستانی که کمک کرده اندیاکمک خواهند کردانشاالله موفق باشیداگر برایتان مقدور می باشدعکسها وشجره نامه ای اگرهست برایم ایمیل کنیدفعلاخداحافظتان
مسعوداروجی (بازران)
باعرض سلام خدمت شماوتمام همشهری هاکمال تشکر رادارم ازشما ودوستانی که کمک کرده اندیاکمک خواهند کردانشاالله موفق باشیداگر برایتان مقدور می باشدعکسها وشجره نامه ای اگرهست برایم ایمیل کنیدفعلاخداحافظتان
درباره وبلاگ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() آرشيو وبلاگ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() پيوندها ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() نويسندگان |
|||
![]() |